Historie

 

1000 - 1724

De exacte datum van het ontstaan van Lalande verteld de historie niet. Uit de overlevering horen we dat de huidige kelder het oorspronkelijke huis is geweest en dat dit rond de eerste millennium wisseling is gebouwd. Gezien de rose uitgeslagen stenen die in het huis verwerkt zijn, en die een teken van brand zijn, is het huis vermoedelijk begin 1700 afgebrand.

1724 - 1963

Rond 1724 is het Lalande herbouwd en kende een rijke periode. Naast het woonhuis is er een broodbakoven gebouwd, waterputten zijn geslagen en een groot schuren complex is opgebouwd. Kelders zijn gereed gemaakt voor wijn opslag en verwerking. En er zijn veel beesten gehouden, geiten en schapen , ossen, konijnen en kippen. Een grote hooizolder bevatte het hooi voor de wintermaanden.

1963 - 1965

In 1963 koopt onze opa Herman Zeven het domein Lalande. Bij de koop verwerft hij ook nog een huis “Le Bourg” middenin het dorp Veyrines de Domme. Vele malen bezoekt hij met zijn kinderen Lalande voordat hij tot de koop overgaat. En zo geschiedde. Als baby’s maken wij dan vliegend met de KLM op Toulouse voor het eerst kennis met Lalande. In 1965 overlijdt opa in Nederland en kan zijn droom niet afmaken.

 

1965 - 1972

Opa Zeven laat het domein na aan zijn 4 kinderen die besluiten om het zeven jaar gezamenlijk te behoren voordat er een besluit genomen wordt. Uit die tijd stamt de anekdote dat de ene broer een antiek bankje mooi rood verfde geheel volgens de toen intredende hippie stijl en dat de broer die daarna op vakantie langskwam dacht laat ik dat rode bankje eens weer in originele staat brengen… Enfin dat gaf wat gedoe gezamenlijk een huis op grote afstand beheren.

1972 - 2008

In 1972 valt dan het besluit dat Lalande wordt opgedeeld in twee delen. In de  boerderij en in de saboutiere die net achter de grange ligt. Twee broers besluiten af te zien van verdere bemoeienis. En zo gaan de twee families Hamminga-Zeven en Zeven- Van Gennip verder met de droom van opa. Tot op de dag van vandaag komen wij de kleinkinderen en de achterkleinkinderen van opa Herman Zeven naar het domein. Roelf en Antoinette Hamminga-Zeven wonen van 1986 tot 2009 permanent op het domein. Electriciteit en waterleiding worden aangelegd in de jaren 70.

2008 - heden

Begin 2008 besluiten onze ouders dat ze Lalande willen verkopen, tenzij wij er interesse in hebben. Mijn broer en ik komen er regelmatig maar denken dat onze zus Lianette die daar 4x per jaar bivakkeerde meer interesse heeft. Dit blijkt helemaal niet zo te zijn en zo belandt Domaine Lalande bij de derde generatie, Albert en Robert Hamminga, Les frères H. We besluiten meteen dat het geen maison de vacance wordt maar een werkende wijnboerderij en zo geschiedde.

 

Opa spreekt

Een paar jaren geleden vonden we een oude bandrecorder tape met daarop de stem van Opa Zeven die ergens in 1964 uitlegt aan twee dames, vermoedelijk mijn moeder en tante Gerdien, hoe de zaken er voor staan. Aan de hand van een kaart en foto’s wijdt hij uit met een mooi Gronings/ Wassenaars accent. Klik op de foto voor de bandopname

Anton schrijft

Ergens tussen de oude dozen die in grote getalen aanwezig zijn op Lalande vinden we ook nog een briefwisseling van oom Anton in augustus 1965 met de familie over de staat van de wijngaarden. Landbouwkundig gezien niet veel soeps schrijft hij. Vermoedelijk een tekort aan magnesium voegt hij toe. Laat dat nu precies het probleem zijn dat wij bij de analyse de sol in 2010 constateerden!

 

Peter bottelt

Tot in de jaren 60 werd er wijn geproduceerd op Lalande, en volgens de overlevering niet te hachelen. Hier onze oom Peter die in 1964 wat flessen bottelt.

 

 

 

 

 

 

 

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren