Filosofie

Domaine Lalande is een oude boerderij waar altijd biologisch is gewerkt en die bovendien geheel zelfvoorzienend was. Van broodoven en wijncave tot aan notenpers en waterput. Dat is voor ons een uitgangspunt geworden. Creëer een autonoom Domaine,  in eten en drinken maar ook qua energievoorziening en financieel. Het is een domein met een lange historie. En het staat ook niet voor niets op die plek. Daar is door de fondateurs lang geleden goed over nagedacht. Het is er net twee graden warmer dan 100 meter verderop, en gebouwd op rotsen en dus verankerd met de grond. Daar moeten we zuinig op zijn en dus hebben we drie uitgangspunten gedefinieerd waar we ons aan vasthouden bij de verdere uitbouw en ontwikkeling.

NATUUR

De natuur is in volle omvang zeer nadrukkelijk aanwezig op Lalande. Door de wijngaard hebben we weer veel dieren op en rond Lalande. Van herten, reeën en wilde zwijnen tot dassen, uilen en jonge zwaluwen. Maar ook bij de restauratie houden we daar rekening mee. Oog voor het verleden en werken met materialen die zo min mogelijk bewerkingen hebben ondergaan. Natuursteen, houten onbewerkte balken en alles uit de streek. Het huis en de schuren zijn gebouwd met de stenen uit de groeve hier om de hoek en “gemetseld” met de klei uit de wijngaard. De nieuwe balken en planken die we gebruikt hebben voor de renovatie komen uit de bossen van Besse hier 15 km vandaan.

ONTMOETEN

Ontmoeten heeft hier twee betekenissen.  Hier vindt de onthaasting plaats. Tijd om na te denken en niet in het gareel te lopen. Het ritme van de natuur overnemen, zonsopgang en zonsondergang als klok. GSM’s werken hier niet en dus is er er volle aandacht voor dat andere ontmoeten. Oprechte interesse in de ander, daar weer tijd voor maken, dat is Lalande.

ETEN & DRINKEN

In de Perigord vind je de mooiste keuken van de wereld. Al eeuwen bereiden ze hier maaltijden die niet alleen  voedzaam waren maar ook nog ongelooflijk lekker. Dat doen we nu ook, met tijd en aandacht voor de bereiding maar ook voor het nuttigen! Groenten en kruiden uit eigen moestuin, kippetje aan het spit met een flesje wijn van eigen oogst. Beter wordt het leven niet.